Sunday 17 October 2010

Мигрената и децата

Диагностицирането на мигрена става по-трудно с намаляването на възрастта на детето. Основната причина за това е невъзможността да определят вида на главоболието което чувстват. За да може по-лесно да определите, страда ли вашето дете от мигрена следвайте следните оказания.
1. Основният признак за наличие на мигрена е наличието на пристъпи на главоболие с продължителност от 2 часа до 3 дни. Ако това не е на лице, то най-вероятно при вашето дете става дума за обикновено главоболие.
2. Наличие на поне 3 от вторичните признаци на мигрената, които са:
- "туптящо" главоболие
- гадене, повръщане
- болката изчезва напълно толкова бързо колкото се е появила
- болка само от едната половина (лява или дясна) на главата
- аура преди главоболието
- хора страдащи от мигрена в семейството

Ако е на лице основният признак и минимум три от вторичните, то най-вероятно става дума за мигрена, при което е най-добре да потърсите съдействие от лекар.

Мигрената при децата се развива в два вида:
- обикновена - най-често срещаният вид мигрена. Характерно за този вид мигрена е липсата на аура преди пристъпа, главоболието е най-силно в областта на челото, както и отсъства едностранната болка (боли цялата глава)
- класическа - този вид мигрена е четири пъти по-рядко срещана от обикновената мигрена. При еня се наблюдава аура педи пристъпа на главоболие, а самата болка е пулсираща и едностранна.

0 comments:

Post a Comment