Sunday 17 October 2010

Главоболието при децата

Главоболието, освен при възрастните, е често срещано като симптом при децата. По последни данни близо 75% от децата на възраст до 16 години са се оплаквали от главоболие, а три от всеки пет в гимназиалните класове, чувства болки в главата поне веднъж месечно. Тревожна е и тенденцията на регулярност при главоболието, което от своя страна пречи на учебните занятия на децата. Има много причинители на детското главоболие, но ние ще разгледаме основните, а именно:
- мигрена - от този вид главоболие страдат близо 4% от децата, като една четвърт от тях са под десет годишна възраст
- простуда - при децата е често срещано главоболието като симптом на простуда,грип, ангина или друго заболяване. Възможно е болката да е симптом на ушна инфекция или проблеми със някой зъб
- травма - всеки знае, че малчуганите беснеят и често нараняват телата си. Възможно е при игра да наранят главата или тила, в следствие на нараняването е много вероятно да ги боли глава няколко дена след като раната е заздравяла.
- лъжа - по-големите често се измъкват от училище с оправданието че ги боли глава. Поговорете с детето си и му обяснете, че не трябва да си правят шеги с здравето си.

0 comments:

Post a Comment