Friday 20 August 2010

Какъв вид може да бъде главоболието

Главоболието е едно от най-често срещаните неразположения. По данни на Световната Здравна Организация, близо 30% от населението на Земята, поне веднъж месечно се оплаква от главоболие. Най-често, главоболието е тензионно или в следствие на мигрена. Ето и повече информация за видовете главоболие:

  • Тензионното главоболие се проявява като не много силно, теменно или челно главоболие, като в някои случаи болката може да бъде зад областта на ушите. Една от основните му особености е, повлияването му от психическото натоварване на човека. Тензионното главоболие продължава от няколко минути до над 5-6 часа. Причината за този вид главоболие е свиването на около черепните мускули, или спазъм на мускулите на врата, което води до намалено кръвоснабдяване, а от там и появата на главоболие. За разлика от други видове главоболие, тензионното, не се усилва при физическо натоварване.
  • Следващото по честота главоболие е мигрената. От мигрена, в България страдат над 300 000 души, като над 200 000 от тях са жени. Според последни изследвания в областта на неврологията и проучването на човешкият геном, е установено, че повечето заболели от мигрена, са я получили по наследствен път. Причинителят на мигрената не е точно установен, но се знае, че е свързана с разширяването или стесняването на кръвоносните съдове в мозъка. Мигренното главоболие е остро, пулсиращо, много често само от едната страна на главата. Продължителността на главоболието варира от 2-3 часа до над 40 часа. Мигрената е съпроводена от гадене, появата на секрет от носа, повръщане, раздразнение и нетърпимост към светлина и шум.
  • Синузита е съпътстван с главоболие подобно на това, причинявано от мигрената. Разликата, е в това, че при мигрената, главоболието е по-остро от това при синузит. Главоболието започва сутрин, засилва се през деня и отшумява през нощта. Болката се увеличава, ако наведете главата си надолу или почукнете синусите си. Синусното главоболие се лекува доста ефективно от алтернативната медицина, но за това ще отделим специална статия.
  • Главоболие след травма на главата. ВНИМАНИЕ! Ако след припадане или удар в областта на главата или тила чувствате главоболие, задължително посетете лекар! Ако имате главоболие в следствие на удар, катастрофа, падане или припадък, става дума за мозъчно сътресение.
  • Главоболие при очни проблеми. Ако имате проблеми с очите или прекалено напрягате очният нерв е много вероятно да имате главоболи. Обикновените болкоуспокояващи (аналгетиците) не влияят на този вид главоболие, а ако то е силно, причината може да е глаукома. При всички случаи се консултирайте с офталмолог или личният си лекар.
  • Главоболие в следствие напрежение на шийните прешлени. Този тип главоболие се появява при неправилна стойка и неудобна поза. Ако работите в офис, пред компютър и работното ви място не ви е удобно, е много вероятно главоболието ви да е именно от този вид.
  • Медикаментозно главоболие. Приемането на някои лекарства може да предизвика главоболие подобно на това от мигрената. Важно е, при такова главоболие да се посъветвате с невролог или с личният ви лекар, а не да приемате големи количества аналгетици. Повечето болкоуспокояващи подтискат временно болката, но не решават проблема. Продължителното приемане на болкоуспокояващи може сериозно да навреди на вашето здраве.
  • Токсично главоболие. Най-честият причинител на това главоболие е алкохолът. Друг причинител на този вид главоболие е натравянето с въглероден окис.
  • Главоболие при инфекция. При доста инфекциозни заболявания и треска се наблюдава главоболие. То отминава след излекуването на инфекцията.

0 comments:

Post a Comment