Saturday 16 October 2010

Хронично и клъстерно главоболие

1. Хронично главоболие
В последно време все по-често се среща така нареченото хронично главоболие. Според Световната здравна организация, от хронично главоболие страда 4-5% от населението на планетата. Тревожна е информацията, че все по-млади хора започват да се оплакват от такова главоболие.
Хроничното главоболие е главоболие, продължаващо поне 15 дена всеки месец. То се разделя на три основни вида:
- прогресиращо хронично главоболие - това е главоболие което се усилва с всеки изминал ден
- не прогресиращо хронично главоболие - при него, силата на главобола е почети еднаква всеки ден
- рецидивиращо хронично главоболие - този вид главоболие се появява и изчезва постоянно, а продължителността му е по 2-3 дена като се повтаря постоянно след 1-2 дена затишие

2.Повече за прогресиращото хронично главоболие
Най-честият причинител на това главоболие е вътречерепен (интракраниален) тумор. Той увеличава вътречерепното налягане, като по този начин предизвиква дразнене на рецепторите отговарящи за болката. Често се случва хората страдащи от този тип главоболие да се събуждат от сън в следствие на болката в главата, да им се гади и повръщат. Не забравяйте, че говорим за хронично заболяване продължаващо повече от 15 дена в месеца. Препоръчително е хората страдащи от такъв вид хронично главоболие да посещават профилактично своят личен лекар и да го информират за състоянието си.

3. Повече за непрогресиращото хронично главоболие
Този вид главоболие е често срещан при деца и младежи. Непрогресиращото главоболие се характеризира с продължително главоболие продължаващо дори и месеци. При него силата на болката е константа.
Често води до състояние на безпокойство или депресия.
Лекува се с трициклични антидепресанти.

4. Повече за рецидивиращото хронично главоболие
Това главоболие се свързва най-често с мигрената. При него главоболието има пикове и спадове, като дори се редува и с дни без болка.

5. Клъстерно (гроздовидно, групирано) главоболие.
Този вид главоболие се среща при по-малко от 4% от хората страдащи от главоболие, което го прави един от най-рядко срещаните. Любопитно при него е, че 95% от заболелите от клъстерно главоболие са мъже, а само 5% жени. Засяга хора след 20 годишна възраст и както мигрената, този вид главоболие също е наследствено. Смята се за най-силното главоболие, като симптомите са:
- силна болка от едната страна на главата засягаща само едната половина (лява или дясна), като болката е съсредоточена около слепоочието.
- окото в чиято половина е болката често сълзи
- пристъпът на болка трае до 3 часа и след това болният се чувства добре
- най-често болката започва по време на сън

6. Превенция на клъстерното главоболие
Както споменахме по-горе, този вид главоболие се предава наследствено, но има някои основни фактора, отключващи заболяването а именно:
- алкохолни напитки
- тютюнопушене
- стрес
Клъстерното главоболие се лекува с медикаменти използвани за лечението на мигрена, като се добавя и кислород, който спомага за по-бързото отминаване на болката.

0 comments:

Post a Comment