Sunday 22 August 2010

Мигрена

Над 600 милиона души в света страдат от мигрена. Този вид главоболие продължаващо понякога до 3-4 дни може сериозно да попречи на извършването на всекидневните ви задължения. Главният причинител на мигрената е определен дразнител, който предизвиква спазми на артериалните съдове в мозъка, които след това се разширяват. По този начин се получава притискане на нервни окончания, които водят до главоболието. Между пристъпите на главоболие, нивото на серотонина в мозъка драстично се намалява, а по време на главоболието се повишава, като по-този начин създава вътрешен дисбаланс.

Мигрената покосява по-често жените, като това се дължи главно на хормонални изменения преди и след месечният цикъл, по време на бременността или през менопаузата. Интересен факт е, че според последни научни изследвания, мигрената се влияе и от наследствен фактор. Ако ваш родител, страда от мигрена, шанса и вие да се "сдобиете" с това неприятно главоболие е значителен. Също така, е установено, че ако имате роднина епилептик, шанса да заболеете от мигрена е по-висок.

Първите мигрени болки се проявяват най-често във възрастта между 20 и 25 години, но в последно време се забелязва падане на долната граница. Зачестяват и случаите на първи мигрени болки при хора над 50 години. Главоболието причинено от мигрената, отшумява с течение на времето, като почети не се наблюдава при хора над 65 годишна възраст. При една трета от хората страдащи от мигрена, пристъпите на главоболие, са предшествани от появата на аура - необичайни зрителни смущения.

0 comments:

Post a Comment